Waarom is handgemaakt zo duur????

20/09/2018 Upcycling

Sinds we begonnen zijn met het maken, upcyclen en restaureren van meubels heb ik deze vraag al zo vaak moeten beantwoorden.

Ik durf te wedden dat als je ook al langer dan een dag handgemaakte spullen maakt je deze vraag ook al 10 keer gehoord hebt.

Als je zelf al eens een offerte hebt aangevraagd voor een opdracht dan weet ik zeker dat je jezelf dat ook al eens hebt afgevraagd.

In deze blog ga ik antwoord geven op deze vraag en ik vindt het helemaal niet erg om er antwoord op te moeten geven, ik wil dat dit onderwerp zo vaak mogelijk aan bod komt.

Ik hoop dat het antwoord nuttig voor je is.

Wil je na het lezen nog iets vragen of heb je nog iets toe te voegen laat dan een bericht achter in de comment sectie hieronder.

Daar gaan we! 🙂

Laten we beginnen bij het begin: Is het eigenlijk wel duur???

Voor veel klanten lijkt het opnieuw bekleden, restaureren of upcyclen van hun stoel of bank duur, maar is het dat wel?

Vergeleken met wat is het duur?

Waar komt die verwachting vandaan?

Het antwoord is: Nieuw meubilair!

Als een nieuwe stoel X kost dan zou upcycling MINDER DAN X moeten kosten.

Maar het ding is: DAT ZOU KUNNEN.

Maar die nieuwe stoel kan €300 of €3000 kosten, de prijsverschillen tussen meubelstukken is enorm en meestal zijn er goede redenen waarom.

Als je de prijzen voor upcycling vergelijkt met de prijzen van kwaliteitsmeubels is de kans groot dat je positief verrast zal zijn.
Als jij dat al doet is deze blog niet voor jou, dan wens ik je veel geluk en bedankt voor het steunen van je lokale meubelmakers en upcyclers.

Helaas is wat aan de consument aangeboden wordt over het algemeen geen kwaliteits meubel en als je dan bijvoorbeeld stoffeer werk op maat vergelijkt met de prijzen die je in advertenties voorbij ziet komen, dan kan stoffeer of reparatie werk inderdaad duur lijken.

Laten we nog eens een paar vragen onder de loep nemen:

Wat zou meubilair echt moeten kosten?

Nu loop ik het gevaar als een ouwe zeurende opa over te komen, maar er was een tijd dat meubels gezien werden als een serieuze investering.

We hebben al klanten gehad die ons vertelden dat ze de meubels die ze wilden laten restaureren gekocht hadden toen ze trouwden, 50 jaar geleden!

met de tijd zijn mensen steeds minder gaan verwachten van de meubels die ze kopen.
Omdat we meer verhuizen?

In grotere huizen wonen?

Omdat we in ons droomhuis willen wonen vanaf het moment dat we van school komen?

Ik heb geen idee!

Maar de woonmarkt wordt overspoeld met ‘wegwerp’ meubels en het is best een zware taak om kwalitatief hoogwaardig meubels te onderscheiden van de troep.

Misschien is het handig om eens te kijken naar de prijzen van meubels uit een tijd waar men meer op duurzaamheid lette.

In 1950 koste een gemiddelde woning in Nederland zo’n €20.000, een gemiddelde bank €250 diezelfde bank zou nu dus minstens €2500 euro moeten kosten.

Waarschijnlijk meer aangezien de prijzen van de grondstoffen, zoals hout ook flink gestegen zijn.

Een vrij standaard huis had houten dwarsbalken en hardhouten vloeren, iets dat je nu vaak alleen  tegenkomt in duurdere woningen.

Het mag duidelijk zijn dat de gemiddelde consument dat veel te duur zal vinden in de huidige markt.

En het ruime aanbod  van goedkope meubels houd dit vooroordeel ook graag zo.

Als dan deze vergelijking enigszins water houd laten we dan eens naar de volgende vraag kijken:

Waarom is nieuw meubilair zo goedkoop?!?

Je hoeft geen meubel kenner te zijn om te zien dat de prijzen van veel meubels verdacht laag zijn.

Je hoeft maar even te Googelen en je komt advertenties tegen voor bankstellen van nog geen €500 (?!?!) Ik zou niet weten hoe ik dat zou moeten berekenen! (huisvesting, advertentiekosten, verzekering, personeel, transport), stoffen, schuimrubber, hout, arbeid….

Mijn hoofd ontploft!!!

Wat er ook gaande is binnen in dat bankstel kan niet goed zijn.

Het mag duidelijk zijn dat er serieus iets mis is als het gaat om kwaliteit, materiaal en vakmanschap.

Zulke goedkope meubels zouden je gillend de kamer uit moeten laten rennen

Dit is mijn blog, dus mijn persoonlijke vooroordelen zullen af en toe een beetje tussen de regels doorlekken, dit is er één van.

Als je me verteld dat je wat krap bij kas zit (altijd het eerste argument), ik begrijp je helemaal). Maar je kent het gezegde: Goedkoop is duurkoop.

Als je budget niet meer dan €500 toelaat, zou je er veel meer aan hebben dat aan tweedehands meubels uit te geven, misschien vind je op Marktplaats wel een mooie bank die iemand vervangt voor een nieuwe of omdat ze kleiner gaan wonen. Overal vind je tegenwoordig Kringloopwinkels want (kuch, kuch) consumenten beginnen het te snappen.

OK, terug naar ons onderwerp.

Er zijn zoveel onderwerpen te bespreken dat ik amper weet waar te beginnen. Voor nu zal ik me richten op dat ene onderwerp dat volgens mij het minst onderhandelbaar, het meest invloedrijk en het minst begrepen is als het gaat om de prijsopbouw van meubels.

Het wonder van fabriekswerk.

Lang geleden heb ik als machinevoerder in een fabriek gewerkt (nooit meer!) maar het was wel heel leerzaam.

Fabrikanten zijn enorm succesvol geweest in het stroomlijnen van het productieproces.

Ik zou je daar in alle details over kunnen vertellen maar dat zou enorm droog en saai zijn, dus ik zal een herkenbaar voorbeeld gebruiken:

Gebak

Iedereen houd wel van een gebakje toch?

Stel je opent een fabriek om gebakjes te produceren, je besluit om twee soorten te maken 100.000 van elk.

Geweldig!!

Je investeert in de machines, je koopt de ingrediënten in in bulk, je kan zelfs meerdere orders tegelijk afhandelen.

Als het mis gaat kan je de verliezen makkelijk verdelen over de duizenden verkopen die wel goed gegaan zijn.

Je kan goedkope krachten inzetten om het gestandaardiseerde werk voor je te doen.

Zo heb je vrijwel geen kosten meer voor de arbeid en de ingrediënten.

Wacht even!!

Laten we nou eens zeggen dat iemand een dozijn gebakjes in een andere smaak wil hebben, of nog beter 12 verschillende, twee van elk, of zelfs één van elk.

En ze moeten natuurlijk allemaal perfect zijn.

Jaloersmakend lekker en mooi om te zien.

Wat heb je nu aan de businessmodel?

Ingrediënten in bulk inkopen kan je nu wel vergeten, goedkope arbeid is ook niet meer mogelijk, ieder gebakje heeft nu professionele aandacht nodig.

Geen grote hoeveelheden in één keer meer, je moet nu net zoveel voorbereiding en schoonmaak doen voor 1 gebakje als je eerder voor 12 kon doen.

Zie je al waar dit heen gaat?

In een werkweek kan het zijn dat een meubelmaker/upcycler vanalles moet doen van het simpelweg maken van een kussen, een stoel, een hele wachtkamer, een leunstoel, een bank, een kast, etc. ze zullen werken met velours, linnen, wol, leer, skai, tapijt, hout, staal, lak, krijtverf,  de variëteit is enorm.

En ieder project is even belangrijk!

Je kan niet even een foutje verdoezelen, ieder project is van grote waarde voor de klant.

Iedere klant vraagt in principe om het originele prototype.

Een klant verlangt dat je de beste materialen gebruikt, werkt met de uiterste zorg voor elk detail, ze willen een antwoord op al hun vragen, precies de juiste bekleding, kleur en een perfect eindproduct.


DAT WILLEN WIJ OOK!

Maar om dat voor elkaar te krijgen moeten wij constant werken aan onze vaardigheden, specifieke stoffen kopen en materialen van de hoogste kwaliteit aanschaffen.

We moeten rekening houden met de tijd die we met iedere individuele klant zitten om precies dat resultaat te kunnen leveren dat de klant verwacht, zelfs met de klanten die achteraf toch niet overgaan tot een opdracht of die alleen maar een kussen laten maken, we moeten de juiste gereedschappen en machines aanschaffen.

Of het nu gaat om de meubels van een hele woonkamer of alleen een kussen, voor het uitzoeken van de juiste; materialen, stoffen en kleuren zijn we vrijwel altijd evenveel tijd kwijt.

Kleur en materiaal kiezen, bestelling plaatsen, werkplaats voorbereiden, oude; verf, bekleding en vulling verwijderen, restauraties uitvoeren, alles op maat maken, etc.

Alles gebeurt met de hand en met uiterste zorg. Omdat we niet vaak genoeg dezelfde meubels hebben kunnen we het niet verantwoorden gespecialiseerde apparatuur aan te schaffen.

We kunnen niet eerst even een aantal oefen exemplaren maken, dus alles moet in één keer goed, uitbesteden is geen optie, en als we dan toch uitbesteden dan is het aan andere nog meer vakbekwame meubelmakers/stoffeerders, waardoor het werk eerder duurder dan goedkoper wordt.

Dat is hoe gespecialiseerd handwerk werkt. Al zouden we er alle kantjes af lopen en iedere korting geven die mogelijk is dan nog zouden we niet kunnen concurreren met fabriekswerk.

En wat zou daar het punt van zijn?

We zijn geen fabrikant dus proberen ook niet de concurrentie aan te gaan!

Wij maken unieke dingen, dingen die een fabrikant niet kan maken.

Dingen die uniek en persoonlijk zijn, waar we onze ziel en zaligheid in kwijt kunnen en over 50 jaar nog steeds met trots over kunnen zeggen dat wij het gemaakt hebben.

We geven families hun erfstukken terug, gerestaureerd en in een nieuw jasje.

Van ons mag je kwaliteit en service verwachten.

We behandelen ieder project, groot of klein als het het belangrijkste project in de werkplaats.

En daar is de prijs dan ook op gebaseerd!

Aan de consument die dit mocht lezen:

Upcycling, stofferen of meubelmaken is een kunst, een investering. Helaas zijn sommige meubels niet bedoeld om hergebruikt te worden. Maar veel oudere meubels zijn dat wel.

Als je een bank, kast of stoel hebt waar je echt helemaal verliefd op bent, met bijvoorbeeld sentimentele waarde of die gewoon de tand des tijds heeft doorstaan, dan hoop ik echt dat je er over wil nadenken om hem te laten opknappen, Er zijn tegenwoordig niet veel meubels die over 30, 40 0f 50 jaar nog bestaan.

Als je iets bezit dat echt stevig is of waar je echt veel van houd is het elke cent waard om het te laten opknappen, ik hoop dat je een lokale vakman kan vinden die dit voor je kan doen.

Aan vakmensen die dit lezen:

Bedankt dat je doet wat je doet!

Ik wil je van te voren bedanken dat je deze vraag steeds weer… en weer. en weer beantwoord. Bedankt dat je iedere keer weer het geduld opbrengt met iedere consument die niet begrijpt waarom; op maat maken, stofferen, opknappen en upcycling duurder is dan een standaard meubel.

Zelfs op de dagen dat je eigenlijk moe en te druk bent en alles erop wijst dat de klant waarschijnlijk niet overgaat tot een opdracht. We moeten het met z’n allen doen.

En als wij het niet met veel geduld en steeds weer aan de markt uitleggen, wie dan wel?

Wij zullen het moeten doen, iedere keer weer.

Dus dankjewel, haal diep adem, tel tot 10 en in alle liefde, leg het nog eens een keer uit…..

Neem erna maar maar een lekker glas wijn.

Proost op je gezondheid!

Het Libi Bung team

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *